180 jaar Nationale-Nederlanden

Algemeen

Nationale-Nederlanden (NN) is een van de bekendste verzekeringsmerken van Nederland. En dat mag ook wel met een geschiedenis die begon in 1845. Dit jaar vieren we ons 180-jarige bestaan, een lange en rijke geschiedenis met vele verhalen.   

Hoe begon het allemaal?  
Op 12 april 1845 richtten Christiaan Henny en Gerrit Jan Dercksen de ‘Assurantie-maatschappij tegen Brandschade’ op.  Het eerste schadegeval was een brand in een schuur van een klant, waar een voorraad bewerkt en onbewerkt vlas lag opgeslagen. Door snel handelen bleef de schade beperkt en werden 12 gulden uitgekeerd. De brandverzekeraar werd later vooral bekend als De Nederlanden van 1845, dat in 1963 fuseerde met De Nationale Levensverzekeringen Bank. Hieruit ontstond de grootste verzekeraar van Nederland: Nationale-Nederlanden.  

 

Een aantrekkelijke werkplek 
Tegen het einde van de 19e eeuw was het bedrijf al flink gegroeid. Onder leiding van Carel Henny (zoon en opvolger van Christiaan) moderniseerde de organisatie, onder meer via het inhuren van een externe accountant. Henny had ook oog voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden, wat vrij bijzonder was in die tijd. Medewerkers ontvingen voortaan een pensioenregeling en gratificaties, en vrouwen kregen salarisverhogingen zodat zij in hun bestaan konden voorzien.  

 

Automatisering 
De snelle groei van het aantal klanten leidde tot een enorme toename in polisgegevens en dus ook in administratief werk. Aanvankelijk deden we dit met een ganzenveer, later gingen we over op rekenmachines en ponskaarten. In 1959 werd de eerste computer – de IBM 650 – aangeschaft. Hierna volgden de ontwikkelingen zich op, en werden sommige processen volledig geautomatiseerd. Tegenwoordig gebruiken wij computers en kunstmatige intelligentie om ons dagelijks werk te doen, maar persoonlijk advies blijft net zo belangrijk. 

 

Internationalisering  
In 1857 openden onze voorgangers een agentschap in Batavia, en binnen dertig jaar waren er agenten over de hele wereld. Na de Tweede Oorlog verdwenen de agentschappen en richtten verzekeraars zich op overnames in onder meer Canada, de Verenigde Staten en Australië. In Europa startten we in verschillende markten nieuwe activiteiten. We openden kantoren in Spanje en Griekenland en, na de val van de Berlijnse Muur, trokken we naar Centraal en Oost-Europa. In 1986 werd Nationale-Nederlanden als eerste Europese verzekeraar tot de Japanse markt toegelaten. Tegenwoordig is NN Group, waar Nationale-Nederlanden onderdeel van is, actief in tien landen met ongeveer 16.000 medewerkers. 

 

Maatschappelijk partner 
Als financieel dienstverlener staat NN midden in de maatschappij en daarom doen we veel aan sponsoring, zowel op maatschappelijk, sportief als cultureel gebied. In samenwerking met maatschappelijke organisaties leveren we een bijdrage aan het vergroten van financieel, mentaal en fysiek welzijn van de mensen die dit nodig hebben. Daarnaast zijn we sponsor van kunst en cultuur, onder meer via samenwerkingen met Kunsthal Rotterdam, het Mauritshuis en als naamgevend partner van NN North Sea Jazz.  Ook als sponsor van sport is NN bekend, aanvankelijk als partner van het Nederlands voetbalelftal. Vanaf 2015 verschuift de focus naar hardlopen en is Nationale-Nederlanden sponsor van grote hardloopevenementen zoals de NN Marathon Rotterdam en de NN Dam tot Damloop 

We hebben een lange historie en er is veel veranderd in de afgelopen 180 jaar. NN is gegroeid maar de essentie van wat we doen is hetzelfde gebleven: we helpen mensen zorgen voor wat zij belangrijk vinden.   

 

 

Nog geen passende vacature gevonden?

Maak een jobalert en ontvang nieuwe matches vacatures in je inbox.